Hungarian Wines

Olvasóink közül is sokan sérelmezték, hogy már sehol nem lehet magyar borokat kapni Amerikában. Eltűntek az Egri Bikavérek, Hárslevelűk, a neszmélyi borok, a szekszárdi és a pécsi különlegességek, a Tokaji Aszúk, és más borok a finom magyar pálinkákkal együtt. Legutóbb már Manhattanben, a volt magyar negyedben is arra panaszkodtak, hogy észrevétlenül eltűnt a magyar bor a likőr boltokból.

Most örömmel jelenthetjük, hogy Kirit Kohari úr, aki korábban a Second Avenue-n árult magyar borokat, egy teljesen új üzletet nyitott, amely gyönyörű, és nagy utánjárással beszerezte újra a magyar borokat. A bolt könnyen megközelíthető, de a tulajdonos vállalja a borok házhoz küldését is, rendkívül gyorsan és olcsón. Nagyon sokan ismerik őt, magyar emberek, vásárlók, olyanok, akik hosszú évekig nála vásároltak magyar termékeket, amelyeket éveig a tulajdonában lévő Second Avenuei italboltjában árult.

Nagyon különleges, hogy egy indiai úr mennyire szívén viseli a magyar borok és a magyar vásárlók sorsát. Idestova húsz éve van az italkereskedelemben, és megszokta, hogy a magyarok a legjobb vásárlói közé tartoztak, és az amerikaiak is szerették a magyar borokat, a kiváló tokaji és más termékeket. Emellett nagyon sok magyar barátja lett, akik megszerették a csupa szív indiait, aki a magyarok nagy barátja.

A magyarokkal való kapcsolata nagyon régi, mivel a véletlenek folytán az első üzlete Manhattanben volt, a keleti oldalon lévő Second Avenuen. Az üzlet indulásakor nagyobb létszámú magyar közösség élt ott, napjainkban is, ugyan egyre csökkenő létszámban, de azért még szép számmal laknak magyar családok ezen a környéken.

 

Hogy kiről és miért is van róla szó?
KIRIT KOTHARI urat újra felkerestük abból az alkalomból, hogy új üzletet nyitott WINEBOOK and SPIRITS néven az 554 West 30th Street (11th Ave) címen, ahova szeretettel visszavárja magyar vásárlóközönségét. Az eladott régi üzletében új tulajdonosok vannak, akik természetesen nem világosítják fel a vásárlókat, hogy ő visszajött az üzleti életbe, hol is található ez az üzlete, ezért szeretné, ha többen olvasnának róla lapunk hasábjain. Elmondta, hogy ő továbbra is hűséges a magyar vásárlókhoz.

Kérdésemre, hogy mi történt, miért adta el a jólmenő, és sokak által ismert üzletét, ezt válaszolta: mint sokan mások, bevándorlóként Indiából, Bombay városából jött, fiatalon érkezett ide az új hazába New Yorkba, tele tervekkel. Bátyjai, rokonsága volt itt, akik az indulásnál segítették őt, de aztán egyedül, nem könnyen kezdte az itteni életet, sokat dolgozott azon, hogy az üzlet létrejöjjön. Szinte a hét minden napját munkával töltötte, és ebben bizony a hosszú évek alatt elfáradt. Közben megnősült, felesége Swati asszony, és fia Viral kérésére megengedhette magának, hogy hazalátogasson Indiába. Európában is járt, módja volt felkeresni a világ több szép helyét, de a hosszabb távollét miatt el kellett adnia az üzletét. Most visszatérve, frissen, kipihenten új tervekkel néz a jövő elé.

Kirit úr nagyon ért a borokhoz, és nagyra becsüli a magyar italokat. A magyar vevőket mindig szerette, mert jó ízléssel válogattak, és a magyar termékekhez, a hazai ízekhez mindig hűségesek maradtak. Ünnepekre és hétköznapokra, magyar rendezvényekre mindig magyar borokat vittek, és ezeket ő szállította nekik. Különös és jó érzékkel válogatott magyar borfajtákat árul, olyan borkülönlegességeket, amelyek összeállítása még egy igazi magyar borszakértőnek is becsületére válna. Mi magyarok tudjuk, hogy a boraink igazi ízét a tájjeleg adja meg, az országunk napfényes dombjain érő szőlő, a jó, néhol vulkanikus talaj, a Kárpát-medence éghajlata, ami mind benne van az ország különböző tájairól származó boraink ízében, ez adja meg a borok egyedi, különlegesnek modható zamatát. Gondolok például itt a Sopron környékéről származó borokra, a finom villányi borokra, a tokajira, és még sok másra, ami ebben a boltban nagy hozzáértéssel kiválogatva mind megtalálható.

Kothari úr személyesen is ismerte Zwack Pétert, aki nemrégiben hunyt el, és a Zwack termékek, az Unicum és a pálinkák megtalálhatók nála. Egész Amerikába vállalnak szállítást, rendezvényekre, vagy magyar klubokba is a helyszínre juttatják az italokat. Nagyobb tétel esetén kedvezményeket ad, és az Amerikai Népszava hirdetés bemutatásakor azonnal 15 százalék árengedményt kap a vevő.

Kothari úr megkóstolta borainkat, tudni akarta, hogy mit árul, és nagyon szereti őket, de az igazi kedvence az általa „brandynek” nevezett jó magyar barackpálinka – amit néha reggel éhgyomorra szokott inni, úgy mint a magyarok. A magyar emberek reggelenként egy kis kupicával meg szoktak inni, és azt is szokták mondani, hogy mértékkel az egy igazi orvosság. Kothari úr is így gondolja, és néha megkóstolja, és igazán kedvét leli benne, úgy igazán magyar módra.

Kirit Kohari szeretettel várja újra magyar vendégeit a boltjában, de telefonon és emailben is. Várja a magyar klubok, bálok, rendezvények megrendeléseit is, és várja az egyéni vásárlókat és megrendelőket, akik az ünnepekre újra magyar bort és pálinkát tudnak tenni az asztalra maguk, családjuk és kedves vendégeik örömére!

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply